Trimmaus

Video 1: Koiran etutassun karstaaminen 

Video 2: Korvien nyppiminen & kynsien leikkaus 

Toy- ja kääpiövillakoirat (2-5 kg) saa laitettua kahdessa tunnissa, jos turkki ei ole aivan umpihuovassa ja / tai koira on edes hieman yhteistyöhaluinen. Keskikokoisen ja isovillakoiran laittamiseen menee enemmän aikaa, riippuen koiran koosta ja turkin kunnosta (kuinka pitkä, kuinka takkuinen). Turkki kannattaa kammata aivan auki tiheällä kammalla ennen trimmaukseen tuloa, silloin trimmaus sujuu nopeasti. Jos turkki on päässyt huopaantumaan, trimmauksessa keskitytään huopien poistamiseen ja lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin takuttoman koiran kanssa.

Kesällä laitoimme huopaantuneen isovillakoiran ja työtä riitti kymmeneksi tunniksi... Säännöllisesti meille tuodaan huopaantuneita koiria ja pyydetään "vetäisemään" se koneella. Työ ei kuitenkaan ole niin helppoa miltä se kuulostaa, sillä kun koiran turkki huopaantuu, iho nousee hieman ylöspäin ja on oltava tarkkana, ettei leikkaa ihoa vaan turkkia. Trimmauskoneen terä ei myöskään "pure" huopaan, vaan jää huovan pinnalle. Jos haluaa vetää huopaantuneen turkin koneella, turkki käytännössä kuoritaan pois koiran päältä, joka on hidasta, eikä tunnu koirasta kovin mukavalta, sillä siinä on käytettävä hieman voimaa ja terä kuumuu väistämättä.

Opetamme myös mielellämme kuinka kotitrimmi tehdään. Eli kun koiran tuo trimmattavaksi, voimme opettaa kädestä pitäen, kuinka se onnistuu. Villakoiran turkki on uusiutuva luonnonvara, joten trimmausta voi harjoitella, jos ei ole viemässä koiraa näyttelyyn. Muutama perussääntö on kuitenkin hyvä osata, jotta lopputuloksena olisi villakoiran näköinen koira: älä leikkaa jalkakarvoja liian lyhyiksi, tee koiralle vyötärö, jätä etuosaan hieman rintaa, tee kolmio oikeaan kohtaan (kaulan ajelu koneella), älä aja koneella hännän aloituskohtaa liian ylös, jne. Nuo vinkit pätevät, vaikka koira leikattaisiinkin hyvinkin lyhyeen turkkiin.

Erityisen tärkeää on trimmata koiran virtsa- ja peräaukko auki, etteivät ne huopaannu umpeen. Samoin takajalkojen sisäreidet on herkkää aluetta, jossa ihoa kiristävät huovat aiheuttavat koiralle kärsimystä. Kynnet eivät kaikilla villakoirilla kulu luonnollisesti, vaan ne on leikattava niin, ettei tassujen virheasentoja pääse syntymään liian pitkien kynsien vuoksi. Kuvasarja virtsa-aukon pahasta huopaantumisesta + liian pitkistä kynsistä.

Joskus meiltä kysytään, kuinka usein koiraa tulisi trimmata. Konetyöt olisi hyvä tehdä (kuono, tassut, peräpää) noin kahden viikon välein, turkin leikkaaminen silloin, kun naapurit eivät sitä enää villakoiraksi tunnista tai kun turkki alkaa takkuuntumaan, eikä sitä kohtuudella saada karstaamalla selväksi. Kohtuus on se, minkä itse kukin kohtuudeksi määrittää. Joku on valmis laittamaan turkin karstaamiseen kolme tuntia viikossa, joku 10 minuuttia. Mitä pidempi turkki, sen enemmän sen hoitoon menee aikaa.

Alla kuvia villakoirasta, jonka trimmauksesta kulunut noin kuukausi (saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä).

Kuva 1: Ilman pampulaa tukka roikkuu silmillä + tassujen karvat alkavat kasvaa tassun alle.

Kuva 2: Kuonokarvat alkavat olla niin pitkät, että silmätulehduksen vaara kasvaa.

Kuva 3: Turkkia lyhennetty + tassujen karvat trimmattu lyhyiksi.

Kuva 4: Turkin alta kuoriutuu sievä villakoira, jonka kuono näyttää selvästi sirommalta.

  

Villakoiran turkin hoitaminen vaatii työtä. Joillakin villakoirilla turkki huopaantuu tuskin koskaan, joillakin huopapaakkuja syntyy alle viikossa. Huopaantumista pahentaa turkin kastuminen, takit, valjaat ja vääränlaiset pannat.

Vähiten huopaantumista syntyy, kun turkki selvitellään säännöllisesti, se pidetään puhtaana ja föönataan pesun jälkeen aivan suoraksi ihoa myöten.

Turkinhoitovälineet, joilla pääsee alkuun näkyvät kuvassa. 

Sininen DoggyMan karsta on "pehmeä" ja paras. Harvapiikkisellä kammalla viimeistellään koira ja varmistetaan, että kampa menee turkista läpi POHJIA myöten JOKA PUOLELTA. Kynsileikkureilla leikataan kynnet kerran viikossa. Pikkuleikkurit auttavat kannuskynsien leikkaamisessa. Sakset ovat turkin leikkaamiseen ja trimmauskone on pakollinen hankinta.

Käytämme itse Moser Max45 -konetta ja terää Size 15 1.2 mm kuonon ja tassujen ajeluun. Trimmauskoneet kuumentavat terät nopeasti, joten kannattaa tarkkailla trimmauksen aikana terän lämpötilaa. Trimmauskoneella ajetaan kuono, peräaukonseutu, vatsan alaosa ja tassut.

Yael pitää Moser Arco -koneesta, se on langaton akkukone, plussana se ei kuumene, miinuksena tehoa vähemmän kuin Moser 1245:ssa. Hienosäädön saa aikaan Moser Chro Minillä, joka on oikeasti kiva. Tosin sillä ei voi tehdä kaikkia konetöitä. Yaelin sanoin, on kuin kyntäisi peltoa lusikalla.

Turkkia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Koiralle on reilua, että turkki selvitellään auki, ennenkuin se on aivan takkuuntunut ja huopaantunut. Takkuuntuneen turkin selvittely on koiralle tuskallista. Turkkia voi selvitellä pienissä osissa vähän kerrallaan, tänään etujalat, huomenna takajalat, ylihuomenna vatsa, sitten selkä, mutta silloin tulee varmistaa, ettei jätä mitään osaa hoitamatta. Kerran kahdessa viikossa tulisi koko koira kammata auki huolellisesti, pestä ja föönata se.