Allergia ja koira

Miten selvitä arjessa koiran ja allergian kanssa?

Peruslähtökohta: allergian aiheuttaa valkuaisaineet, joita on syljessä, virtsassa ja hilseessä. Jos allergeenien määrä pysyy alhaisena, oireet eivät välttämättä puhkea, vaan tapahtuu ns. siedättyminen.

Mitä voi tehdä?

- Ennen koiran hankintaa: osta koira, joka ei kuolaa, on aikuisena sisäsiisti ja jolta ei lähde karvaa

- Koiran pinta-ala: mahdollisimman pieni = mitä vähemmän ihoa, sen vähemmän hilsettä. Toyvillakoiran koko ihon pinta-ala vastaa isovillakoiran yhtä reittä

- Väri: Villakoiralla musta allergisoi vähemmän kuin muut värit 

- Koira: pidä se puhtaana (pese hilse säännöllisesti pois), jos pentu ei ole sisäsiisti, käytä vaippoja (ei virtsaa asuintiloissa)

- Trimmaus: tee se tilassa, jonka voi suihkuttaa seiniä myöten puhtaaksi trimmauksen jälkeen

- Trimmaaja: ei perheen allergikko 

- Pölyliina: kuivamoppaa lattiat aamuin illoin (huom älä pöllytä pölyä imurilla ilmaan) ja seinät kerran viikossa

- Ilmanpuhdistin: allergikon sängyn viereen lattialle pään kohdalle

- Sänky: ei koiran paikka

- Nuoleminen: kiellä ehdottomasti

- Hiukset: pese allergeenit pois hiuksista ennen nukkumaan menoa (aamulla silmäsi eivät ole kuin tomaatit ja henki ei vingu)

- Tyyny: pese kerran viikossa (aamulla silmäsi eivät ole kuin tomaatit ja henki ei vingu)

- Muovifroteelakana: laita patjan ja lakanan väliin, yöllä pölyt pysyvät patjassa eivätkä pöllyä nenääsi sängyssä pyöriessäsi

- Siitepölysuodatin: ikkunaan, pidä siitepölyt ulkona, älä tuplaa allergeenien määrää

- Stressi: älä stressaa, se lisää psykosomaattisia oireita

- Koirasta luopuminen: tee vedenpitävä suunnitelma jo ennen koiran hankintaa, onko tuttavapiirissäsi joku, joka haluaisi koiran, mutta joka ei itse aktiivisesti etsi itselleen koiraa. Sukulainen, naapuri, työkaveri, joku joka mahdollisesti voisi ottaa omalle koiralleen tarvittaessa kaverin.

Kannattaako hankkia koira?

Ei, mutta jos on oikeasti valmis tekemään työtä sen eteen, että koiraan siedättyy, eikä allergia puhkea, niin asiaa voi harkita. Siedättyminen vaatii sen, että allergeenien määrä pysyy alhaisena.

Jos siivoaminen ei ole intohimosi, mieti vielä kaksi (sataa) kertaa. Astma ei ole leikin asia. Punaiset, kutiavat, turvonneet silmät ja jatkuva aivastelu ei ole kivaa.

Kun koirakuume iskee, koko maailma tuntuu olevan täynnä koiria, toinen toistaan ihanampia. Oma koira, kun sellaisen saisi, se olisi kaveri, ystävä, kumppani kävelylenkeillä. Tervehtisi iloisesti ja käpertyisi viereen...  

***   ***   ***   ***   ***

Minulle tulee paljon kyselyitä koiran hankinnasta allergiaperheeseen. Kyselijät voi jakaa kahteen selvään ryhmään:

1) Nuori ei ole saanut koiraa lapsuuden kodissaan ja on muuttanut omaan kotiin. Hän on halunnut koiraa siitä asti kun oppi sanomaan sanan koira ja nyt vihdoin voisi koiran hankkia, mutta... Oireettomana pysynyt allergia voi puhjeta koiran hankinnan myötä.

2) Perheen lapset ovat leikki / kouluikäisiä ja perheeseen halutaan koira. Lapsi on allerginen, mutta kaikki, joilta on kysytty, vakuuttavat, että villakoira ei allergisoi. 

Puhelinlankojen myötä tulee kysymys: voisimmeko hankkia koiran?

1) Allergian puhkeamista ei voi ennustaa taputtamalla koiraa tai käymällä kylässä koiraperheessä. Allergia voi muhia oireettomana, kunnes ensimmäinen flunssa-aalto / siitepölykausi kuormittaa elimistön niin, että allergia puhkeaa rajumpana kuin koskaan aiemmin. Vaihtoehtoisesti omaan koiraan voi siedättyä, jolloin oireita ei tule koskaan tai niitä tulee lievinä. Vasta koiran ollessa kaksi vuotias voi melko varmuudella sanoa, että koirasta EI tule oireita.

2) Allergiatestit eivät kerro mitään oireista, ne kertovat vain sen, onko koiralle altistunut. Allergiatesti voi näyttää positiivista = koiralle allerginen, mutta silti oireita ei tule. Allergiatesti voi olla reagoimatta koiraan, mutta silti oireet tulevat. Allergia voi reagoida täysin eri tavalla eri rotuisiin koiriin.

3) Jos oireet puhkeavat, mitä sitten tapahtuu? Luovutaanko koirasta? Viedään sen piikille tai laitetaan ilmoitus Keltaiseen pörssiin? Lisätään lääkitystä ja toivotaan, että oireet menevät ohi? Kuinka paljon olette valmiita lisäämään lääkitystä ja kuinka pitkään jatkamaan päivittäisellä lääkityksellä? Onko kyseessä omat oireenne vai puolison / lapsen hengityksen vinkuminen / vuotavat ja kutisevat silmät?

4) Jos perheessä on useampia lapsia ja koirasta johon on kiinnytty, joudutaan luopumaan, miltä se tuntuu lapsesta, joka on syynä siihen, että koirasta luovutaan? Miten sisarukset reagoivat?

Minulla ei ole vastauksia.

Monet allergiset ihmiset voivat pitää villakoiraa, mukaan lukien lapseni, jolla on astma. Kun hän oli pieni, astma oli niin pahana, että häneltä pysähtyi pituuskasvu vuodeksi. Allergiatestit näyttivät vahvaa koira-allergiaa jo ennen koiran hankintaa, mutta hän ei ole koskaan reagoinut koiristamme. Tosin siitepölyaikaan hän joutuu ottamaan estolääkityksen, mutta kukaan meistä ei tiedä, joutuisiko hän ottamaan sen jokatapauksessa, myös vaikka meillä ei olisi koiria.

Suosittelenko koiraa astmaatikolle? Elämä vaikeutuu koiran hankkimisen myötä. Kaikkien vaikeinta on katsoa, kun oma lapsi haukkoo henkeä, eikä flunssan jälkitaudit parane antibiooteillakaan. Lapseni astma helpottui kouluikäisenä, mutta pelko sairaskierteestä säilyi pitkään sen jälkeen.

Isälläni on astma, mutta meillä oli lapsuudenkodissani aina koira. Isäni ei oireillut koirasta.

Koska lapsuuden kodissani oli koira ja astmaatikko, koirakuumeen iskiessä tiesin suunnilleen, mihin olin ryhtymässä. Kun lapseni oli lähes murrosikäinen ja viimeisestä antibiootteja vaatineesta sairaskierteestä oli vuosia, päätin ottaa tietoisen riskin, mistä istuimme monta perhepalaveria keittiön pöydän ääressä ja kävimme riskejä läpi. Sitä oli edeltänyt viiden vuoden ajanjakso, milloin meillä oli ollut jyrsijöitä ja lintuja, joiden läsnäolosta huolimatta lapseni oli oireeton.

Meille tuli pitkän mietinnän jälkeen kääpiövillakoira ja loppu onkin historiaa...

Hesarissa julkaistiin artikkeli väitöksestä, jossa oli 200 äiti-lapsi paria, joista yli 80:llä oli koira. Tuloksista ei suoraan voi päätellä asian merkitystä allergioiden kehittymisen kannalta.

Mutta paljon on edetty niistä ajoista, jolloin esikoiseni oli vauva ja allergista lasta hoidettiin Auroran toimesta niin, että verhoja myöten kaikki kankaat oli poistettava kodista. Lelut käskettiin laittamaan kaappeihin ovien taakse... Itse kun vietin allergiasairaalassa viikon päivät lapsena, lääkärit halusivat, että luovun kilpikonnastani...