PDA, Patentti Ductus Arteriosus

Avoin valtimotiehyt eli ductus arteriosus on verisuoniyhteys, joka sikiöaikana yhdistää aortan ja keuhkovaltimon. Ductus sulkeutuu normaalisti 15-20 tunnin kuluessa syntymästä. Jos näin ei tapahdu, kuormittaa virheellinen suonitus keuhkovaltimoa ja sydämen vasenta puolta. PDA:n yhteydessä kuultava sivuääni on hyvin tyypillinen ja erittäin voimakas, avoin valtimotiehyt aiheuttaa hyvin tunnusomaisen jatkuvan sivuäänen, joka muistuttaa auton käynnistystä kovalla pakkasella. Koirilla suonen pitäisi sulkeutua 7-10 päivän kuluessa syntymästä.

Yleensä tämä sydänvika todetaan ja hoidetaan varhain. Vaikka tämä sydänvika usein on sangen vähäoireinen, avoin valtimotiehyt pitäisi aina sulkea, koska vika altistaa vaikealle sydämen sisäkalvon tulehdukselle eli endokardiitille. Leikkaushoidossa epänormaali verisuoniyhteys suljetaan ja onnistuneen leikkauksen jälkeen koira voi elää normaalin elinkaaren oireettomana.

 

Patentti ductus arterisosus on koirilla varsin yleinen synnynnäinen sydänvika. Se on yleisempi nartuilla kuin uroksilla, suhde 2:1. Sitä tavataan seuraavilla roduilla: villakoira, collie, sheltti, pomerian, cocker spaniel, chihuahua, maltankoira, irlanninsetteri ja saksanpaimenkoira. PDA mainitaan monissa lähteissä yleiseksi villakoirilla, mutta SVK:n JTOssa sitä ei ole mainittu.

Jos PDA huomataan pennulla esim. pentutarkastuksen yhteydessä, pennun ollessa 6-8 viikkoa, se ei ole ehtinyt vaurioittaa sydäntä. Verisuonen voi leikata umpeen pennun ollessa 12 viikon ikäinen, mutta ideaalitapauksessa viimeistään pennun ollessa 16 viikkoa. PDA on sydänsairauksista "helpoin" ja helpoimmin korjattavissa. Jos vuoto korjataan pennun ollessa pieni, PDA:lla ei ole vaikutusta elinikä ennusteeseen.

Ennuste huononee, jos vuotoa ei huomata ajoissa, hoitamattomana syntyy pikkuhiljaa sydämen laajentuma ja vajaatoimintaoireisto, jotka ovat pysyviä vaurioita. Vaurioita alkaa syntymään koiran ollessa puoli vuotias ja ilman leikkausta koiran elinikä ennuste on 3-5 vuotta (lääkityksellä ei saada hyvää vastetta). 

Kun pennulla epäillään PDA:ta, sille tehdään sydänultra, jossa vika varmistetaan ja sitä kautta saadaan lähete pieneläinklinikalle, jossa on sydänkirurgi & teho-osasto. Koira kotiutuu leikkausta seuraavana päivänä eli on yön yli tarkkailussa, haavan paraneminen kestää 10-12 vrk. 

HauMaussa on koirien sydänsairauksiin erokoistunut eläinlääkäri Taru Kangasniemi ja erinomaiset laitteet sydänultran tekoon.

Perinnöllisyys: Kynnysominaisuudet kuuluvat määrällisiin ominaisuuksiin. Kynnysominaisuus on saanut nimensä siitä, että koiralla on oltava tietty määrä ominaisuutta aiheuttavia geenejä, ennen kuin ”kynnys ylittyy” ja ominaisuus näkyy ulospäin tai sairaus puhkeaa. Monet sydänsairaudet, esimerkiksi avoin valtimotiehyt (patent ductus arteriosus, PDA), ovat kynnysominaisuuksia. PDA:n ollessa kyseesssä, suositus on, että PDA pennun vanhempia eikä sisaruksia käytetä jalostukseen.

Cassandran tarina