Temppujen opettaminen koiralle – Näin koirasi oppii parhaiten

Temppu voi tässä yhteydessä olla mikä tahansa haluttu toiminto, jonka koiran halutaan suorittavan. Luonnollisesti koiran toivotaan suorittavan toiminto iloisesti, hyvällä ryhdillä eikä sen näköisenä, että sitä on potkittu päähän pennusta asti.

Kaikki temput opetetaan paloiteltuina osioina. Kun tehtävää mietitään, on mietittävä, miten sen voi jakaa osioihin. Kaikki mitä koiralta pyydetään, tulisi olla niin helppoa, että pystytään vahvistamaan toimintoa positiivisesti. Kun osiot ovat hallussa, niitä aletaan yhdistämään kokonaisuuksiksi.

Yhden harjoituksen pituus saa olla noin 5 x 15 sekuntia. Kaikki temppuun liitettävät osiot on hyvä pilkkoa 15 sekunnin suorituksiksi. Yhdellä harjoituskerralla tehdään noin viisi toistoa samasta aiheesta. Jokainen osio aloitetaan helposta, erittäin helposta harjoituksesta. Koira ei voi kuin onnistua. Onnistuminen palkataan. Aina.

Kun on viisi onnistunutta toistoa, siirrytään seuraavaan harjoitukseen. Kun se onnistuu viisi kertaa peräkkäin, siirrytään taas seuraavaan osioon. Harjoituskerrat tulisi ajoittaa noin puolen tunnin tai tunnin päähän toisistaan.

Kun itse päätämme opettaa koirallemme uuden tempun, valitsemme sopivan viikonlopun, jolloin voimme toistaa harjoitusta munakellon avulla puolen tunnin tai tunnin välein. Viisi toistoa ja harjoitus loppuu. Jos on tullut epäonnistumisia, niin seuraavalla kerralla palataan helpompaan harjoitukseen.

Toinen hyvä metodi on toistaa harjoitus aina ennen ruokaa tai ulos lähtöä. Viisi toistoa ja harjoitus on loppu. Yksi toisto siis on noin 15 sekuntia eli yhteensä aikaa kuluu hieman yli minuutti kerrallaan. Makupaloja kuluu viisi kappaletta yhdellä harjoituskerralla. Yksi jokaiselle toistolle. Jos toisto ei onnistu, namia ei anneta, mutta silloin harjoitus on ollut liian vaikea.

Kun koiralle opetetaan jotain, on hyvä muistaa, että tempuilla on aina ALOITUS ja LOPETUS. Kun koiran halutaan tekevän jotain, siihen otetaan kontakti. Kontakti pysyy yllä koko toiston ajan ja koira vapautetaan käskyn alla olemisesta selkeällä vapautus käskyllä: ”vapaa”, ”hyvä”, koiran taputus. Omistaja päättää koska harjoitus loppuu, koira ei koskaan päätä harjoitusta. Jos koiran mielenkiinto lopahtaa, harjoitus on ollut liian pitkä / vaikea.

***

Esimerkki kynsien leikkaamisesta. Koiran toivotaan ojentavan tassunsa kauniisti ja omistaja nipsaisee tassu kerrallaan nips, nips, nips, nips kynnet lyhyemmiksi, aikaa menee neljään tassuun minuutti.

Vaihe yksi (A, B, C): Koira sallii tassuunsa koskettavan helpossa asennossa (riippuu koirasta, mikä on helppo asento). Tassu otetaan käteen ja siitä pidellään kiinni. Ensin 5 sekuntia (A), sitten 10 sekuntia (B), sitten 15 sekuntia (C). Ote on luja ja tukeva, muttei puristava. Koira palkataan, kun se ei nyi tassuaan. Harjoitus varmistetaan kaikilla tassuilla.

Vaihe kaksi: Edelleen helppo asento, mutta nyt omalla kynnellä rapsutellaan koiran kynttä, kaikkia kynsiä. Toisella kädellä pidellään kiinni kynnestä, toisen käden pidellessä kiinni tassusta.

Vaihe kolme: Tassua väännellään sen verran, että omistaja näkee kynnen alle. Koira ei nyi tassuaan.

Vaihe neljä (A, B, C): Asentoa vaihdellaan. Koira suostuu ojentamaan tassunsa ja sallii omistajan pidellä siitä kiinni seistessä (A), istuessa (B) ja maatessa (C).

Vaihe viisi: Yksi kynsi leikataan.

Vaihe kuusi: Yhden tassun kynnet leikataan.

Vaihe seitsemän: Koiran kynnet leikataan nopeasti ja helposti koiran ollessa rentona ja salliessa tassun laittamisen asentoon, jossa kynsi on helppo leikata.