Pitkittyneet vatsavaivat

Tämä tarina kertoo miten taistelin Jedi-koirani (s. 2012) vatsavaivojen kanssa lähes läpi koko sen elämän. Ongelma ratkesi vasta kun se oli jo vuosia kärsinyt ja nyt ... minun mielestäni turhaan. Sen el lääk laskuihin käytettiin varovasti arvioiden 8000-9000 euroa, se tutkittiin kaikilla mahdollisilla tavoilla usean eläinlääkärin toimesta. Sillä kokeiltiin mitä ihmeellisimpiä ruokavalioita, kaikki turhaan. Vaivojen lopullinen syy parani antibioottikuurilla.


"Jedi on allerginen ohralle, porkkanalle, kanalle, maissille, riisille, soijalle, perunalle ja tomaatille. Ongelmaksi voi muodostua Jedin allergia homeille; allergiatestissä se reagoi seuraaville: Fusarium-homeet eli punahomeet ovat erityisesti viljahomeita, joita esiintyy niin raakaviljassa kuin viljatuotteissakin, erityisesti kaurassa. Stemphyllium aiheuttaa porkkanan mustamätää. Pullulans eli pullulaani on luontainen hiivasieniperäinen eksopolysakkaridi. Se on lineaarinen polymeeri, joka koostuu pääasiassa toistuvista maltotrioosiyksiköistä. Japanissa pullulaania on käytetty elintarvikelisäaineena jo yli 20 vuotta esim. konditoriatuotteissa."


Mitä tekisin nyt toisin:

1. Kokeilisin Rennietä 1-2 tbl auttaako puolessa tunnissa?

2. Lähettäisin heti näytteet Movetiin https://www.movet.fi/tutkimusvalikoima-hinnasto/ (Ripulipaketti, krooninen)

3. Ottaisin allergiatestin (moni el lääk kieltäytyy ottamasta) http://www.ovitz.net/images/photos%20blogi/Jedi.pdf (ruoka-aineet, juuri tuo setti), esim. Talliklinikka Minna Viitanen. Allergiatesti ei kerro koko totuutta, mutta antaa selkeät suuntaviivat mihin suuntaan kannattaa ruokavaliota viedä. Eliminointidieetillä tuohon olisi mennyt koiran elinikä, etenkin kun taustalla oli aivan muut syyt kuin allergia. https://spectrum.vet/for-pet-parents/allergy-testing/

4. Kokeilisin pitkää Axilur-kuuria


Huomioitavaa:

Kryptosporidioosi on Cryptosporidium- alkueläimen aiheuttama tauti. Kryptosporidit (Cryptosporidium spp.) ovat kokkideihin kuuluvia yksisoluisia alkueläimiä. Zoonoottisesti merkittävin laji on C. parvum.

  • Helikobakteeri


Osalla koirista on yllä mainittuja ongelmia, mutta ne ovat silti täysin oireettomia. Ei tiedetä syytä, miksi jotkut koirat/ihmiset reagoivat noihin voimakkaasti (närästys, oksentelu, ripuli). Esim. iso osa aikuisten lemmikkien giardia tartunnoista on täysin oireettomia eli ripuli ei välttämättä ole syy epäillä giardiaa ja päinvastoin ripulin puute ei poissulje giardia tartuntaa.


Eläinlääkärit ovat hyvin vastahakoisia antamaan antibioottikuuria koiralle, ohjeistus neuvoo välttämään antibioottiresistanssia (mikä on varmasti globaalisti erinomainen neuvo, mutta aiheuttaa turhaa kärsimystä yksilötasolla).


Lopuksi: suhtautuisin varauksella raakaan teuraslihaan (erityisesti selvittäisin alkuperän): https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/d77ba11d-bc5c-4f81-af76-3a63726f22cd

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/zoonoosikeskus/zoonoosit/loisten-aiheuttamat-taudit/trikinelloosi/

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/zoonoosikeskus/zoonoosit/loisten-aiheuttamat-taudit/ekinokokkoosi/

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/zoonoosikeskus/zoonoosit/loisten-aiheuttamat-taudit/kryptosporidioosi/

https://faba.fi/2020/02/kryptosporidioosi-on-kasvava-ongelma/

https://yle.fi/uutiset/3-11205215


Huomaan myös, että stressi vaikuttaa oireisiin eli koira reagoi stressiin närästyksellä, johon auttaa Rennie, ihan kuten ihmisilläkin. Kannattaa kuitenkin huomioida että Rennie ja raakaruokinta eivät pitkässä juoksussa sovi yhteen, sillä Rennie lievittää happamuutta, joka tuhoaa raakalihan bakteereja.


Jos päädyt erikoisruokiin (el lääk suosittelemia), zooplus myy niitä halvemmalla https://www.zooplus.fi/shop/koirat/erikoisravinnot