Terveys

Villakoiran perinnölliset sairaudet

Villakoirilla on perinnöllisiä sairauksia, joista osa on vakavampia ja osa lähinnä kosmeettisia. Vakaviksi sairauksiksi lasken itse sellaiset sairaudet, jotka haittaavat koiran käyttöä harrastuskoirana. Osa sairauksista on lähinnä kosmeettisia, kuten esim. lievä mutka hännänpäässä.

Yksi asia, mikä tuntuu lisääntyneen, mikä ei ole villakoirien sairaus sinällään, mutta yleistymään päin, on erilaiset vatsavaivat (linkki).

Sairauksien periytymisestä opitaan koko ajan lisää, mutta erityisesti resessiivisesti eli piilevästi periytyvien sairauksien periytymismallia ei vielä tänäkään päivänä täsmällisesti tunneta kaikkien sairauksien osalta. Näihin sairauksiin kuuluvat mm. lonkkavika ja kaihi.

Rodunjalostus ei päättynyt toisessa maailmansodassa kovin hyvin, vaikka tavoitteena oli puhdas arjalainen rotu. Koiramaailmassa tasapainotellaan jalostukseen käytettävien ja jalostuksesta pois jätettävien koirien määrällä. Sisäsiittoisuus aiheuttaa vakavia ongelmia kotieläinten jalostuksessa.

Kasvattajan vastuulla onkin tuntea omat koiransa ja niiden periytyvät sairaudet mahdollisimman hyvin useamman sukupolven takaa ja pyrkiä jalostuksessa mahdollisimman terveeseen lopputulokseen.

Helpointa perinnöllisten sairauksien välttäminen on niiden sairauksien osalta, joihin on kehitetty geenitestit. Geenitestin tulokset ovat yksiselitteisiä: terve, kantaja, sairas. Terveitä voidaan käyttää terveiden ja kantajien kanssa, mutta kantajia ei voida käyttää keskenään. Hannes Lohen tutkimusryhmä on tehnyt erittäin hyvää työtä asian kanssa ja olen järjestänyt mm. näytteidenottotilaisuuden kotonani vuonna 2007, johon osallistui kymmenisen villakoiraa.

Kennelliitto tekee erinomaista työtä pitämällä rekisteriä kotimaisista koirista ja niiden terveystuloksista. Suomessa on hyvä avoin politiikka koirien sairauksien osalta toisin kuin useimmissa muissa maissa. Tosin tulokset ovat suuntaa antavia vain niiden koirien osalta, jotka on tutkittu. Tutkimatta jättäminen ei tarkoita tervettä koiraa. Jotta koira voidaan luokitella seurattavien tautien osalta terveeksi, se tulisi tarkistaa säännöllisesti jalostuskäytön aikana ja vielä kertaalleen 7-8 vuoden iässä. Kasvattajien tulisi myös rohkaista kasvattejaan käymään terveystarkistuksissa.

Kuten ihmisilläkin, osa perinnöllisistä sairauksista keskittyy tiettyihin sukuihin ja esiintyy näissä suvuissa yleisempänä kuin jossain toisessa suvussa. Suomessa ongelmana on, että kovin monta sukupolvea ei villakoirissa tarvitse mennä taaksepäin, kun samat jalostuskoirat alkavat esiintyä yhä uudestaan ja uudestaan.

Villakoirista puhuttaessa on huomioitava, että eri kokomuodot ovat eri rotuja eli toyvillakoirat sairastavat erilaisia perinnöllisiä tauteja kuin isovillakoirat. Positiivinen päätös Suomen Villakoirakerholta oli sallia eri värimuotojen risteyttäminen keskenään. Päätös voi johtaa värien huononemiseen, mutta se varmasti torjuu osaltaan sisäsiittoisuutta.

Ulkomailta tuonnin positiivisia puolia on sisäsiittoisuuden väheneminen, mutta negatiivisena puolena on, että emme tunne tuontikoiran sukutaustoja yhtä hyvin kuin kotimaisten koiriemme taustat. Uusien geenien tuonnin riskinä ovatkin aivan uudet ja eksoottiset perinnölliset sairaudet. Silti riski on mielestäni ottamisen arvoinen, jos jalostustyötä haluaa Suomessa tehdä, muuten kantamme päätyvät liian suuren sukusiitosprosenttiin.

Vaikka kaikki koiran elämää haittaavat taudit ovat vakavia ja niihin pitää suhtautua vakavasti, on hyvä myös muistaa suhteellisuudentaju. Jos mietit omia, perheesi ja sukusi sairauksia, olisiko sinun sukusi kelvollinen jalostukseen? Minun ei taitaisi olla...

Kasvatuksessa noudatan linjaa: Jos teen tuon yhdistelmän, pitäisinkö siitä pennun itselläni?

Villakoirakerhon jalostusohje

Linkkejä:

Villakoirakerhon jalostuksen tavoiteohjelma

Villakoirien perinnöllisiä sairauksia:

Osteokondroosi

Vuotavat silmät

PRA = etenevä verkkokalvon surkastuma, joka johtaa sokeuteen.

PRAprcd (geenitesti kehitetty)

Posterior Polaarinen Katarakta eli perinnöllinen kaihi

Seuraavan linkin taakse on kerätty tietoa kaihista: Harmaakaihi

Distichiasis = ylimääräiset ripset luomien sisäpuolella

Nämä karvat hankaavat sarveiskalvoa ja voivat aiheuttaa silmävuotoa, silmän siristelyä ja sarveiskalvohaavaumia. Joillakin roduilla karvat ovat niin pehmeitä, etteivät aiheuta oireita. Oirehtivilta koirilta karvat poistetaan yleensä polttohoidolla, ennuste hyvä. 

PPM - Membrana Pupillaris Persistens eli iiriksen kehityshäiriö

Koiran silmässä on sen syntyessä kalvo, joka yleensä poistuu ennen kuin koira täyttää vuoden. Jos näin ei käy koiralla on silmissä pysyviä säikeitä eli tuon kalvon jäänteitä. Sairaus ei etene.

Epilepsia

Paukkuarkuus - kts luonnetesti

Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaan meno

Legg Calve Perthes eli reisiluun pään aseptinen kuolio

Spondyloosi

Häntämutka

Sebaceous Adenitis (SA) - ihosairaus, joka voi johtaa koiran kaljuuntumiseen

Symmetrical Alopecia - ihosairaus, jossa karvat harvenevat laikuissa

Cushingin-tauti eli munuaisen kuorikerroksen liikatoiminta

Mahalaukun laajentuma ja/tai kiertymä - Gastric Dilatation-Volvulus GDV 

Addisonin tauti - munuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta

Allergiat

Keliakia

Korvaongelmat

Sydänviat, PDA

Piilokiveksisyys

Hammaspuutokset

Purentaviat