Koira vetää / rähjää hihnassa – miten opetan koirani kävelemään nätisti

Neuvoja ja ohjeita on netti pullollaan, mutta se mikä pätee yhteen koirakkoon ei päde välttämättä toiseen koirakkoon. Huom: puhun koirakosta, en koirasta. Miksi? Koska sama koira toisen ihmisen taluttaessa ei välttämättä reagoi kadulla samalla tavoin kuin omistajan kanssa. Koirakko = koira + ihminen.

Kirjaan tähän vuosien varrella kantapään kautta opittuja huomioita remmissä riuhtovista / rähjäävistä koirista. Osa niistä voi päteä sinuun ja koiraasi, osa varmasti ei. Lue ne kuitenkin läpi ja mieti, mitkä syyt voisivat johtaa sinun koirasi käytökseen. Remmissä rähjääminen on ulospäin näkyvä käyttäytyminen, mutta se ei kerro sitä, miksi koira käyttäytyy niin; usein kyseessä on useamman asian summa.

1) Luonnetestissä on kohta ”terävä” -> ”Terävyys on ominaisuus, joka saa koiran reagoimaan aggressiivisesti sen tuntiessa itsensä uhatuksi. Terävyysaste on kääntäen verrannollinen ärsytyskynnyksen korkeuteen. Mitä pienempi ärsyke tarvitaan herättämään huomio / aggressio, sitä korkeampi on terävyysaste” (Luonnetestin arvosteluohje)

On mahdollista, että koirasi on terävä; tähän kategoriaan kuuluvat monet pienet rodut, kansankielessä räksyttäjät, pienikin ripsahdus saa ne haukkumaan ja syöksymään kohti äänen aiheuttajaa. Isommat koirat, jotka reagoivat terävästi ärsykkeisiin, voivat olla vaarallisia.

2) Painekattila, on koira, joka on alunperin jalostettu työkoiraksi (paimenkoirat, terrierit jne), niiden aktiivisuustaso on jalostettu sellaiseksi, että ne jaksavat tehdä maatilalla töitä koko päivän. Kun tälläinen koira otetaan perheeseen, jossa lähdetään aamulla töihin klo 7, palataan kotiin klo 17, laitetaan ruokaa, hoidetaan lasten harrastukset ja läksyt, katsotaan voipuneina televisiota ja mennään nukkumaan klo 22, koiran energiataso nousee kuin painekattilassa sillä se ei saa purettua energiaansa mihinkään. Kun se pääsee ulos pissalenkille, se pursuaa (kirjaimellisesti) energiaa. Tähän kategoriaan kuuluu myös ns. ”iloiset” koirat, jotka rynnivät tervehtimään kaikkea ja kaikkia.

3) Huonosti koulutettu koira. Koiraa ei ole opetettu kulkemaan kauniisti vierellä ja/tai se on saanut vetää (valjaissa) ja/tai kulkea fleksissä (jolloin sen reaktioihin puuttuminen on hitaampaa), eikä koiralle ole koskaan ollut ihan selvää, miten ohitukset tehdään nätisti ja hallitusti.

4) Huonosti sosiaalistettu. Onko koiralla koirakavereita (muita kuin perheen koiria)? Onko se oppinut puhumaan koiraa? Osaako se olla luontevasti muiden koirien kanssa? Meillä on kotona neljä koiraa, mitä tapahtuisi, jos tulisit meille kyläilemään koirasi kanssa? Jos menisitte kisa-alueelle / näyttelyyn, missä on kymmeniä ellei satoja koiria, osaisiko koirasi rentoutua ja rauhoittua makoilemaan paikoillaan?

5) Testosteronitasot liian korkealla. Jos (nuori) uroskoirasi rähjää, oletko kokeillut kemiallista kastrointia? Sen vaikutus on 3-6 kk ja jos hormonit ovat ongelma, kemiallisen kastroinnin vaikutus käytökseen on huomattava.

”Koira kastraatio voidaan tehdä myös kemiallisesti asentamalla sen ihon alle hormonia vapauttava implantti. Tämä hormoni saa saman vaikutuksen aikaiseksi kuin leikkaus, mutta ainoastaan puoleksi vuodeksi. Kemiallinen koiran kastraatio soveltuu erityisen hyvin, jos perhe empii leikkauspäätöstä ja haluaa arvioida mahdollisen leikkauksen vaikutuksia koiran luonteelle. Osalle metsästyskoirista syksyllä asennettava implantti tuo oman työrauhan metsästyskauden ajaksi. Suomen Kennelliiton alaisiin kokeisiin osallistuvalle koiralle kemiallista kastraatiota harkitessa tulee ottaa huomioon antidopingsäännöt. Voimassa olevat säännöt voi tarkistaa Kennelliiton sivuilta tai neuvonnasta.”

6) Omistajan oma käytös. Jos omistaja tietää, että oma koira rähjää, toisen koiran /pyörän / juoksijan tulessa vastaan automaattisesti oma kehonkieli muuttuu. Hihnasta ottaa tukevamman otteen, vetää koiran lähemmäksi (hihna kiristyy), asento voi koiran koosta riippuen muuttua tukevaksi haara-asennoksi ja hauikset jännittyvät pitämään koiran paikoillaan. Ääni muuttuu kovemmaksi. Koira huomaa nuo kaikki muutokset, mutta myös ihmisen hajun muuttumisen. Tuo on itseään ruokkiva kierre, sillä mitä enemmän koira rähjää, sitä varmemmin tilanteeseen varautuu edellä mainituin tavoin ja mitä enemmän varautuu, sitä varmempi koira on, että tässä ollaan yhdessä tappamassa arkkivihollista.

7) Edelliseen liittyen, omistajan pelko muita koiria kohtaan, mutta silti oma osa-alueensa.

8) Koira ulkoilee laumassa; mitä isompi lauma on, sen enemmän laumakäyttäytyminen vahvistuu ja sen hankalampaa laumaa on hallita.

9) Koira ei yksinkertaisesti kuuntele sinua tai vähät välittää sinusta, kun muuta mielenkiintoista tulee kohdalle.

Syitä remmissä riuhtomiseen / rähjäämiseen voi siis olla useita, yhden tai useamman osatekijän summa, mutta peli ei ole menetetty. Vanhakin koira oppii uusia temppuja ja uskon lujasti, että saat tilanteen paremmaksi kuin mitä se nyt lähtötilanteessa on. Remmissä riuhtominen / rähjääminen ei ole kivaa sinulle eikä koirallesi, te molemmat ansaitsette mukavat rennot ulkoilut yhdessä, se on laatuaikaa koirallesi.