Rescue

On monia syitä, miksi koira joutuu etsimään uutta kotia. Joskus omistaja sairastuu, joskus omistajan elämäntilanne muuttuu niin, ettei koirasta voi enää huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla. Joskus koiria laiminlyödään, eikä koiraa olisi pitänyt hankkia alunperinkään. Joskus joku perheenjäsen väsyy koiraan ja koira aiheuttaa jatkuvia perheriitoja. Syitä voi olla monia, mutta tärkeintä on silloin miettiä mikä on koiralle parasta. Tervettä hyväluontoista koiraa on turha lopettaa vain sen vuoksi, että on itse joutunut umpikujaan eläimen kanssa. Vaihtoehtoja on aina.

Ensimmäinen ja paras keino on ottaa yhteyttä koiran kasvattajaan. Kasvattaja voi auttaa uuden kodin löytämisessä. Jos kasvattaja ei voi auttaa, on olemassa järjestöjä, jotka auttavat uuden kodin löytämisessä. Monilla rotujärjestöillä on omaa rescue toimintaa, joka on erikoistunut ko. rodun tarpeisiin ja joilla on huolellisesti valikoituja sijaiskoteja.

Aikuisia villakoiria, joilla on paperit, voi ilmoittaa myyntiin SVK:n villakoirien pentuvälitykseen.

VANHOJA TARINOITA:

2003:

Nekku, musta keskikokoinen narttu

Lulu, aprikoosi kääpiönarttu

Bessie, villakoiraa suvussa(?)

Nelly, aprikoosi keskikokoinen narttupentu

Rocky, aprikoosi kääpiövillakoirauros

Justus, musta keskikokoinen uros

2002:

Pojo

Eetu, valkoinen kääpiövillakoirauros

Fiona

Eppu

Villis, musta villakoirauros

Väinö

Näinkin voi käydä...

Boris

HELSINGIN SANOMAT otsikoi 28.03.2002: Villakoira heitettiin elävänä roskiin

Poliisit kuulivat jäteastiasta itkua Pernajassa. Loviisalainen poliisipartio pysähtyi keskiviikkona kello yhdeksän aikaan aamulla valtatie 7:n varrella olevalle levähdyspaikalle.

Lepohetki Pernajan Sarvilahdessa keskeytyi kuitenkin pian, kun poliisit havahtuivat jostakin läheltä kuuluneeseen itkun kaltaiseen ininään. Tavoiteltuaan äänen tulosuuntaa, poliisit paikansivat itkun teräksiseen suureen jäteastiaan, jonka kansiluukut olivat kiinni. Avattuaan luukun poliiseja vastaan katsoi pimeydestä valkoinen villakoira.

Poliisi epäilee, että villakoira oli heitetty jäteastiaan. Uroskoira käytettiin heti eläinlääkärissä, joka totesi hylätyn olevan fyysisesti kunnossa. Reippaan oloinen koira vietiin ruotsinpyhtääläiseen tarhaan, jossa se nyt odottaa emäntäänsä tai isäntäänsä.

Rotukoirilla on usein rekisterinumero tatuoituna korvaan. Joillakin on nahan alla mikrosiru, joka erityisellä laitteella luettaessa antaa numerosarjan. Roskalaatikosta löytyneellä villakoiralla ei tällaisia merkkejä kuitenkaan ollut.

Loviisan poliisi toivoo villakoiran omistajan ottavan pikaisesti yhteyttä. Jos omistajaa ei löydy, eikä kukaan muukaan huoli koiraa, se joudutaan poliisin mukaan lopettamaan. Tapausta tutkitaan eläinrääkkäyksenä. Loviisan poliisin puhelinnumero virka-aikaan on 019-505 5222 ja 019-505 5215.

Tarinan onnellinen loppu 3.4.2002:

Juttelin Loviisan poliisin kanssa ja he kertoivat, että koiratarha oli lopettanut halukkaiden kotien listan keräämisen, kun 50 nimeä oli tullut täyteen. Noista 50:stä valittiin paras. Koiratarha oli vain todennut, että jos jokainen koira saisi vastaavan julkisuuden, ei Suomessa olisi kodittomia koiria. Koira oli kuulemma luonteeltaan tosi kiva.

RESCUEN TAUSTAT

Ajatus villakoirarescuesta lähti liikkeelle, kun näin Helsingin Sanomissa artikkelin rotujärjestöjen rescuetoiminnasta. Rotujärjestöjen järjestämä rescuetoiminta tapahtuu vapaaehtoisvoimin rotujärjestöjen hyväksymällä tavalla.

Syksyn 2002 Suomen Villakoirakerhon kokouksessa otin asian esille ja esitykseen suhtauduttiin myönteisesti. Tammikuussa otin asian esille Helsingin paikallisosaston vuosikokouksessa, johon itse silloin kuuluin ja sovimme, että alan selvitellä asiaa. Otin yhteyttä Pieneläinklinikalle ja Uudenmaan alueella toimiviin kenneleihin, joilla on kunnan kanssa sopimus eläinten huostaanotosta sekä Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen.

Kokonaiskuva villakoirien rescuetarpeesta eri lähteistä tarkasteltuna on, että uutta kotia tarvitsevia villakoiria on, mutta villakoirille on helppo löytää uusi koti. Ongelma on lähinnä omistajilla, joilla on akuutti tarve löytää nopeasti uusi koti.

Villakoirarescuen painopiste oli koirissa, jotka tarvitsivat uutta kotia perheen elämäntilanteen muututtua. Villakoirarescue pyrki tarjoamaan kanavia villakoirille, joilla on tarve löytää nopeasti uusi koti (perhetilanne, perheen jäsenen sairaus, omistajan sairaalaan joutuminen).

Villakoirat, joilla on paperit, voivat etsiä uuden kodin villakoirakerhon (SVK) pentuvälityksen kautta, joka välittää pentujen lisäksi myös aikuisia koiria. Listan pentueiden / välitettävien koirien tulee täyttää jalostusohjeen vaatimukset ja kasvattajat ovat Suomen Villakoirakerho r.y.:n jäseniä.

Toimintamme käynnistettiin maaliskuussa 2002, aluksi etsimällä halukkaita sijaiskoteja ja pysyviä koteja. Sijaiskotien rinnalla toimivat internetsivut, joilla kerrottiin kotia tarvitsevien koirien kuvat ja lyhyet taustatiedot (uros / narttu, ikä, mahdolliset terveysongelmat / käytöshäiriöt).

Vuonna 2004 siirryttiin nettipohjaiseen kodin etsintään, kun sivuille saatiin tietokantatoteutus, joka mahdollisti muutoksen. Samalla toiminta laajentui tukemaan mm. väliaikaista lomahoitoa ja dog sitter toimintaa. Toiminta keskittyi alussa pääkaupunkiseudulle, mutta tietokanta palvelun myötä toiminta palveli koko maata. Pääkaupunkiseudulla oli mahdollisuus noutaa uutta kotia tarvitseva koira, jos kyseessä on erittäin akuutti tapaus. Toiminta tässä muodossa lopetettiin 2016.

Neuvontaa villakoiriin liittyvissä asioissa saa numerosta 040-5104005 / Mirja.

Tarjoaisinko villakoiralle pysyvän kodin / hoitopaikan?

Uusia koteja tarvitaan silloin, kun koiran omistaja syystä tai toisesta joutuu / haluaa luopua koirasta.

Villakoirilla voi olla häiriöhaukkumista, eroahdistusta, haluttomuutta turkin hoitoon, arkuutta tai pienillä uroksilla ongelmia sisäsiisteyden kanssa. Kun koiralle etsitään uutta kotia, ongelmista kannattaa kertoa ja mahdollisista ongelmista kannattaa kysyä, sillä molemminpuolinen rehellisyys takaa parhaat lähtökohdat uuteen elämään.

Kun koiralle etsitään uutta kotia, kannattaa koira ensin antaa / ottaa väliaikaiseen hoitoon ja tehdä kirjallinen hoitosopimus. Hoitosopimus voi olla vapaamuotoinen, mutta siihen kannattaa kirjata hoitoaika, ruokinta ja turkin hoito sekä kuka vastaa koiran aiheuttamista vahingoista. Sopimuksessa kannattaa mainita, kuka korvaa ja mitä, jos koira sairastuu / karkaa / kuolee hoidon aikana. Hoitosopimus kannattaa myös tehdä dog sitter hoidosta.

Kauppasopimus kirjoitetaan silloin kun koira luovutetaan eteenpäin uuteen pysyvään kotiin. Koirasta suositellaan pyydettävän aina käypää kauppahintaa. Tällä tavoin pyritään karsimaan hetken mielijohteesta koiraa haluavat pois. Koiran hinta määräytyy pääosin koiran iän, terveyden ja alkuperäisen ostohinnan mukaan. Koiran hinta on ostajan ja myyjän välinen sopimus. Suosittelemme käyttämään Kennelliiton virallista kauppasopimusta.

Kun koira siirtyy uuteen kotiin on huomioitava, että koiralla voi olla käytöshäiriöitä, joista ei tiedetä. Villakoirarescue ei vastaa sivujen kautta tehdyistä ilmoituksista tai välitettävistä koirista.

Emme suosittele rescuekoiraa ensimmäiseksi koiraksi emmekä myöskään lapsiperheisiin, jos on mahdollisuus, että koira ei pidä lapsista. Monet pienet koirat eivät pidä lapsista ja voivat purra.

Onnistuneimpia sijoituksia ovat olleet tapaukset, joissa koira on otettu perheeseen, jossa jo on villakoira. Silloin perheellä on kokemusta turkin ja villakoiran hoidosta. Koiralla on myös seuraa päivisin, jolloin sen ei tarvitse olla yksin.

Miksi en tarjoaisi kotia villakoiralle?

Minulla on villakoiria. Niin paljon kuin niitä rakastankin, enkä luopuisi niistä mistään hinnasta, on minun myönnettävä, että oli asioita, jotka tulivat minulle yllätyksenä, vaikka minulla olikin ollut neljä koiraa ennen ensimmäistä villakoiraani (kaksi bokseria, sekarotuinen ja griffoni).

Villakoirat näyttävät suloisilta, hienostuneilta ja niitä pidetään erittäin älykkäinä.

Ne ovat suloisia ja älykkäitä, mutta karvojen alla piilee yllättävän tiukkoja pikkupakkauksia, jotka mahdollisesti:

- voivat kärsiä eroahdistuksesta (tuhoavat kämpän poissaollessasi, ulvovat, vikisevät ja haukkuvat)

- ovat erittäin haukkuherkkiä (jolloin räksyttävät pienestäkin ärsykkeestä kovalla kimeällä äänellä eli en suosittele kerrostaloon)

- sisäsiisteys voi olla kortilla (etenkin urokset voivat merkata sohvat, sängyt, matot, jne)

- turkin hoito vie yllättävän paljon aikaa ja rahaa (alkaen trimmerin hankinnasta)

- voivat kärsiä anaalirauhasten tulehduksista ja hammaskivestä (älyttömät eläinlääkärin maksut)

- omaavat ruoka-aine ongelmia (yksikään meidän koiristamme ei voi syödä kuin vehnätöntä kuivaruokaa, muuten tiedossa on hilseilyä, kutinaa, silmä- / korvatulehduksia, ripulia)

- voivat olla pieneksi koiraksi yllättävän aggressiivisia (purevat turkkia hoidettaessa tai valtaavat sohvan, omani näykkivät omat ja vieraat lapset mustelmille ärsyyntyessään)

- kasvattavat korvakarvat, joita on nypittävä (muuten seurauksena voi olla vakava korvatulehdus)

- voivat olla arkoja (ilmenee väistämisenä ja räksyttämisenä)

Nuo edellä mainitut koskevat pieniä villakoiria, alle 5 kiloisia ja huom. puhun vain omista ja ystävieni kokemuksista. Nuo samat ongelmat tuntuvat vaivaavan useimpia kääpiökoiria (chihuahua, jne). Isot villakoirat ovat hyvinkin erilaisia ja keskikokoiset taas hieman erilaisia. Mutta niissäkin on omat ongelmansa.

Isovillakoiran turkin hoito on TYÖLÄSTÄ JA VIE PALJON AIKAA, pesu ja föönaus vievät helposti 4-6 tuntia tottumattomalta.

Ennenkuin päädyt ottamaan villakoiran, keskustele perheesi kanssa siitä, ovatko he valmiit hyväksymään uuden perheenjäsenen kaikkine vikoineenkin. Erityisesti rescuekoirat joutuvat jo kerran vaihtamaan kotia, joten olisi erityisen tärkeää, että uusi koti sitoutuisi koiraan sen loppuiäksi huolimatta sen mahdollisista vioista.