Hailuoto

MATKAPÄIVÄKIRJA HAILUOTO, Juhannus 2003

Olemme viisihenkinen perhe ja kiersimme viikon Suomea kahdella autolla ennen Hailuodon juhannuskisoja. Toisessa autossa kulkivat lapset Michael, Yael ja Daniel sekä koirat Noora, Niina ja Dana, toinen oli huoltoautona. Kävimme mm. maatilamatkailu Välimaassa Perä-Seinäjoella, Oulun Nallikarissa ja Edenin kylpylässä, Ylläksellä kiipesimme koirien kanssa Yllästunturille, kävimme issikkaratsastuksella ja toivuimme Yllästunturin kupeessa olevassa kylpylässä.

PERJANTAI

Äiti :

Aamulla heräsimme, söimme ja pakkasimme tavarat. Ajoimme Kolariin, jossa tankkasimme ja kävimme ruokakaupassa.

Siitä ajelimme tasaisesti alaspäin Kemin kautta Ouluun. Matkan piristyskohta oli napapiirin merkkikohta tiellä, vielä viimeiset porot...

Oulussa kävimme hakemassa Danielin unohtuneen kännykän Nallikarin leirintäalueelta. Sitten pienen etsimisen jälkeen löysimme Hailuodon lautan. Mieheni pääsi sisään toiseksi viimeisenä ja minä viimeisenä.

Ajoimme Hailuodon läpi ja kirjoittauduin sisään mökkiin. Kun menin ilmoittautumiseen, huomasin, että Danielin starttiin oli vain 25 minuuttia. Meitä ei ollut lähtölistoilla, joka aiheutti oman hämmennyksensä. Onneksi minulla oli kisailmoittautumiset ja maksukuitit mukana.

Daniel sai 15 virhepistettä ja sijoittautui seitsemänneksi. Rata oli helpohko, mutta Noora kävi ihan kuumana.

Menin mökille ja voi mikä järkytys. Mökki oli todellinen rotanloukku. Ei televisiota eikä suihkua, sisustus kulahtanut. Onneksi kuitenkin vesivessa ja käsisuihku.

Yael starttasi Niinan kanssa. Rata oli vaikea, mutta ohjaus oli todella hyvää. Lopputulos 15 virhepistettä ja viides sija.

Palasimme mökkiin ja söimme illallisen. Juhannusaatosta huolimatta, menin nukkumaan ruoan jälkeen.

Daniel:

Tänään oli hyvä päivä. Minä menin heti aamulla autoon ja matkustimme Hailuotoon päin. Pysähdyimme huonoon paikkaan syömään ja jatkoimme matkaa.

Menimme lossiin johon kerääntyi paljon autoja. Siinä edessä oli 4 tuulimyllyä. Me ajoimme lossilla ja minä katsoin ulos. Tietenkin menin pois autosta. Ja kosketin Pohjanlahden merta.

Kun olimme perillä lähdimme agilitykentälle ja minä pääsin 7. 15 virhepisteen kera.

Lähdin sitten mökkiin ja huomasin että se on erittäin pieni ja huono. Oleskelin loppupäivän mökissä.

Yael:

Aamulla minut revittiin sängystä vaikka halusin vielä nukkua. Kun viimein nousin ylös niin me lähdettiin kohti Hailuotoa. Minä nukuin automatkalla, kunnes pääsimme lossille. Isä ja äiti arvelivat, että emme pääsisi seuraavalle lossille, mutta minä olin ennenkin ollut lossin kyydissä, joten arvasin, että pääsisimme seuraavaan lossiin. Me pääsimme kuin pääsimmekin, mutta me pääsimme ihan viimeisinä, meidän jälkeen ei enää tullut ketään. Mökkimme oli kaikista surkein jossa olen ikinä ollut. Se oli todella pieni ja siellä ei ole kuin yksi parisänky ja meillä on todella meluisat naapuri, jotka pitävät musiikkia ihan täysillä, niin että seinän läpi kuuluu. Minä kisasin tänään Niinan kanssa ja me sijoituimme viidenneksi. En minä kuitenkaan pienestä lannistu. Ja huomennakin on pari kisaa, niin silloin vaan yritetään vähän kovemmin. Kun tulin mökkiin, niin isä teki todella hyvää ruokaa ja syötyäni menin nukkumaan.

LAUANTAI

Äiti:

Aamu koittaessa ehdotin, että mieheni ja Michael lähtisivät Helsinkiin jo tänään. Tuskin olin lopettanut lauseen, kun auton perävalot vain näkyivät.

Jäimme siis kolmistaan tänne. Lähdimme kävelylle dyyneille merenrannalle ja kaikilla oli hauskaa. Koirat juoksivat ja leikkivät rannalla. Noora löysi norpan jäännökset ja kieriskeli niissä autuaallisesti. Uskomaton HAJU!

Danielin ensimmäinen startti oli kuitenkin, joten jouduimme lähtemään kisapaikalle. Ensimmäinen kisa oli hylky koiran karattua A:lle. Danielin ohjaus on parantunut huomattavasti. Lähdimme takaisin mökille ja Yael paistoi herkulliset letut päivälliseksi.

Sitten oli Yaelin ensimmäinen startti, hylky radan unohtamisen takia, muuten hyvä rata. Lähdimme kotiin ja pesin Nooran. Lapset lähtivät koirien kanssa takaisin Dyyneille Nooraa kuivattelemaan. Luin loppuun aloittamani toisen kirjan.

Päivällä lapset olivat uimassa hiekkakuopalla ja minä otin päivätorkut.

Illalla oli ensin Danielin toinen startti hyppyradalla, kepit tuottivat ongelmia + pientä törmäilyä toka vikalla esteellä. Ohjaus oli kuitenkin hyvää ja melko puhdasta. Yael oli melkein heti Danielin jälkeen, ja rata oli uskomattoman kaunista katsottavaa, vaikka ohjausvirheen takia tulikin hylky.

Katselimme maksit loppuun ja lähdimme mökille. Yritimme grillata kokon hiilloksella makkaroita heikolla menestyksellä ja siirryimme sisätiloihin ja sähköuuniin. Onnistuimme siinäkin saamaan palovaroittimen huutamaan. Jee.

Daniel:

Aamulla isä ja Michael lähtivät pois, he ensin kysyivät että haluanko mennä mukaan, mutta en halunnut.

Lähdimme dyyneille kävelemään kaikki kolme ja koirat mukana, yhtäkkiä Noora alkoi kieriskellä norpan raadossa. Noorasta tuli kamala haju.

Minulla oli startti klo 10 mutta sain hylyn koska minun koirani meni esteansaan. Mutta ei se minua haitannut koska minulla oli vielä toinen startti ja tiesin sen menevän hyvin.

Vähän ajan päästä oli Yaelin startti. Siitä tuli hylky radan unohtamisen takia.

Äiti pesi Nooran koska ei enää kestänyt Nooran hajua. Menin leikkimään veteen 1h ja menin kotiin koska meidän piti mennä minun uudelle startille.

Minua hermostutti ennen kuin pääsin radalle. Pistin koiran istumaan ja menin 1. aidan ohi 2. aidan viereen ja pidin aidasta kiinni, jota ei saanut tehdä ja sain virhepisteitä enkä sitten tiennyt, että sain, joten loppu tulos oli 2 kieltoa ja muutama virhepiste, pääsin 32. sijalle tulostaulun mukaan (oikeasti olin 5.).

Jonkun ajan kuluttua oli Yaelin startti, joka oli muuten hyvä, mutta kun tuli pienen ohjausvirheen takia hylky.

Muut katsoivat maxit loppuun, mutta minä lähdin harjoittelemaan vähän tokoa Nooran kanssa. Opetin sille uuden tempun. Se tapahtuu niin, että pistät koiran ensin sivulle, sitten pistät sen maahan, sen jälkeen kävelet noin 4,5 m ja sanot tänne, juuri kun se on 4m kohdalla (ei pidä olla tasan) sanot sille "paikka" ja sen jälkeen koira menee automaattisesti istumaan niin silloin sanot maahan.

Sen jälkeen menin nukkumaan.

Yael:

Aamulla isä ja Michael lähtivät pois Espooseen ja minä, äiti ja Daniel jäimme tänne.

Minulla oli kaksi kisaa tänään. Ensimmäisessä minä unohdin radan, ja vasta virheen tehtyäni muistin miten se rata oikeasti meni. Niina teki sen lisäksi puhtaan radan, keppejä lukuun ottamatta. Toisessa radassa ohjasin putken oikealle suulle, mutta tietämättäni, toisten mukaan olin huutanut "täällä" niin koira oli mennyt väärästä putken suusta sisään. Muuten rata oli puhdas, ilman kämmähdystäni. Jos en olisi mokannut niin olisin luultavasti tullut ensimmäiseksi. Harmittaa vähän, mutta eihän sille mitään voi.

Kävin myös koirien kanssa rannalla juoksentelemassa. Kaikilla oli kivaa. Noora oli myös kieriskellyt norpan raadossa ja se haisi ihan mätääntyneeltä kalalta, Yäk! Kävin myös uimassa pienessä lammikossa ja vein Danan (4 kk) ensimmäistä kertaa puomille. Jouduin laittamaan makupaloja koko matkan kymmenen sentin välein, jotta Dana suostui menemään sen. Hehee. Päivällä tein myös lettuja, jotka olivat todella hyviä, vaikka itse sen sanonkin.

SUNNUNTAI

Äiti:

Aamulla aikainen herätys, ensimmäinen startti 7:30. Rata oli lähes täydellisyyttä hipova, mutta sitten, voi ei!, Noora ohitti toiseksi viimeisen aidan ohjausvirheen takia. Yaelilla oli startti seuraavaksi, päivän toinen hylky.

Sitten olikin pitempi tauko, menimme hiekkakuopalle koirien kanssa. Sain kolmannen kirjani luettua loppuun. Mieheni soitti ja kertoi, että oli saanut järjestettyä lennon maanantaiaamuksi Ouluun, joten hän tulee meille kuskiksi kotimatkalle. Päivän paras uutinen.

Söimme lounaan ja menimme Yaelin kanssa päiväunille. Daniel lähti katsomaan ratoja.

Kun heräsimme, lähdimme Yaelinkin kanssa katsomaan ratoja ja sitten olikin jo Danielin vuoro. Noora karkasi radalle ja se olikin sitten päivän kolmas hylky. Yael sai tuloksen, mutta se ei riittänyt sijoitukseen. Niina sekoili kepeillä, 5 virhepistettä.

Palasimme mökille ja pakkailin tavaroita huomisaamua varten. Juhannuspohjat, kymmenen starttia, eikä yhtään sijoitusta. Koirilla oli kuitenkin hauskaa, ei yhtään kontaktivirhettä ja aurinko on paistanut koko ajan.

Daniel:

Aamulla minut herätettiin klo 7, kesti 15 min niin pääsin ulos kämpästä. Juoksin agilitykentälle koska minulla oli startti. Minun ratani kyllä meni täydellisesti, (melkein) kaikki oli mennyt täydellisesti, kunnes tuli 4. vika aita, joka meni ihan hyvin, seuraava oli A joka meni ihan hyvin ja tässä kohdassa jouduin vetämään takaleikkauksen. Mutta sen sijaan juoksin toiselle puolelle A:ta ja koira ohitti seuraavan aidan ja koira hyppäsi viimeisen aidan joka oli siinä. Se oli hylky. Yaelilla oli startti seuraavaksi, päivän toinen hylky.

Lähdin katsomaan ratoja, niin kauaksi aikaa kunnes Yael ja äiti tuli radalle. Oli minun toinen startti Noora karkasi radalle ja päivän kolmas hylky. Yaelin vuoro oli ja hän pääsi 2. sijalle, mutta sen jälkeen oli vielä kaksi jotka kummatkin ohitti Yaelin joten se oli 4. sija.

Paloin auringossa vähän jossain vaiheessa. Ja lopussa menin nukkumaan.

Yael:

Aamulla minä heräsin kun Daniel ja äiti olivat lähdössä rataan tutustumiseen. Lopulta minä nousin ylös ja juoksin katsomaan Danielin rataa juuri ajoissa. Minun ratani oli hylätty ja toisessa radassa pääsin neljännelle sijalle. Radat menivät ihan hyvin, paitsi keppejä lukuun ottamatta. Minä, Daniel, äiti ja koirat mentiin lammikolle tekemään hiekkalinnoja ja Dana osaa kaivaa jaloillaan myös kuopan hiekkaan.

Maatilamatkailu, Välimaa

Oulu, Eden

Yllästunturi

Hailuoto