Naksutin koiran koulutuksessa

Naksutin on apuväline, joka helpottaa koiran ja ohjaajan kommunikointia.

Kuvassa olevista naksuttimista kannattaa huomioida, että ylemmästä kuuluu kovahko ääni, jota ääniherkät koirat voivat pelätä. Ääntä vaimentaa, jos naksun kielen teippaa esim. maalarinteipillä. Alemmassa naksussa on huomattavasti pehmeämpi ääni.

Jotta koira osaa yhdistää halutun toiminnon kehuun / palkkaan, on palkan tultava maksimissaan kahden sekunnin viiveellä. Esimerkki: Pyydät koiraa istumaan. Koira istuu. Kaivat namin esille. Koira nousee seisomaan saadakseen namin. Annat namin.

Mistä palkkasit / mitä vahvistit? Seisomista. Jatkossa koira pyrkii seisomaan istumisen jälkeen mahdollisimman nopeasti, koska siitä sai palkan. Fiksummat koirat päättelevät: käsky istu tarkoittaa: istu, nouse nopeasti seisomaan = palkka. Tyhmemmät (vielä fiksummat) koirat päättelevät: mitä suotta istumaan, kun palkka tulee nopeimmin seistessä.

Naksun kanssa sama esimerkki menee näin:

Pyydät koiraa istumaan. Koira istuu. Naks. Kaivat namin taskusta ja annat sen koiralle.

Mikä on erona?

Aivan kuten Pavlovin kokeessa, koira alkoi kuolata jo kellon soidessa, sinäkin voit ehdollistaa koirasi naksuun. Naksu voi periaatteessa olla pilli (delfiinejä koulutettaessa) tai mikä tahansa muu apuväline, mutta koirilla helpoin vaihtoehto on naksutin.

***

Miten koira ehdollistetaan naksuttimeen?

Ota 20 pientä namipalaa valmiiksi ja naksu käteesi. Istu lattialle koirasi lähelle. Laita nami maahan eteesi ja kun koira ottaa sen, naksauta. Toista. Voit laittaa / heittää namin vähän kauemmaksi, oikealle, vasemmalle ja aina kun koira ottaa namin, naksauta.

Tee harjoitus 10-20:llä namilla pari kertaa päivässä muutamana päivänä. Heitä nami, koira ottaa sen, naks.

***

Seuraava askel on naksun yhdistäminen tekemiseen. Tässä on tärkeää, että koira tarjoaa itse tekemistä. Kun koira tarjoaa tekemistä, vahvistat naksauttamalla, että kyseessä oli toiminto, jota halusit.

Esimerkki: Istut edelleen lattialla ja koira on kanssasi. Nyt koira jo tietää, että naksu kädessäsi tarkoittaa namia. Nami ei kuitenkaan enää lennä, joten koira luultavasti hämmentyy. Se tarjoaa erilaisia toimintoja: se voi raapia sinua, se voi haukkua sinulle. Istut passiivisena.

Koirasi istahtaa, naks ja anna palkka. Toista.

Istut passiivisena, nyt koirasi luultavasti istahtaa huomattavasti nopeammin kuin ensimmäisellä kerralla. Naks, anna nami.

Kun koira tarjoaa suoraan istumista, voit yhdistää siihen vihjesanan ”istu”, kun koira istuu, naks ja palkka.

***

Kun tuo sujuu voit siirtyä seuraavaan temppuun. Maahanmeno (temput voit valita itse, nämä ovat esimerkkejä).

Nyt istut taas passiivisena. Koirasi istahtaa ajatellen, ettei ole ikinä saanut näin helposti nameja. Mutta… naksahdusta ei kuulu, eikä nami lennä. Mitä ihmettä?

Koira todennäköisesti turhautuu ja tarjoaa taas erilaisia toimintoja, raapii sinua, istuu, haukahtaa, istuu, kiertää sinut, istuu…

Kunnes se menee maahan, naks ja palkka. Toistoja toistoja.

***

Oikeaoppisesti naksutinkoulutuksessa ei eläimelle anneta vihjesanaa, ennenkuin kuin se tarjoaa oikeaa liikettä. Itse olen antanut vihjesanan jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Naksutinta ei tule käyttää kuin kastanjetteja, naksutin ei myöskään ole käskysana. Naksaus tulee koiralle vain tarkasti toiminnosta, jonka haluat sen tekevän. Naksausta seuraa AINA palkka.