Näin opetat koiran istumaan vierelle

Perusasento eli istuminen vasemman jalan viereen… Ota nami vasempaan käteen, pidä sitä koiran kuonon kohdalla (alaleuan kohdalla) rystyset eteenpäin, sormet kohti koiran kuonoa (nami voi olla nyrkissä, jos koira yrittää jyrsiä sitä liian kiihkeästi tai sormien päässä, jos koiraa on vaikea houkutella). Ota yksi apuaskel taaksepäin, houkuttele koira namilla taaksesi, siten että saat koiran taaksesi kuono menosuuntaan ja ota sitten yksi askel eteenpäin, jotta saat sen vierellesi (kätesi on nyt reiden kohdalla tai hieman reiden edessä niin, että koiran etujalat ovat jalkojesi kohdalla). Nosta kättä ylös koiran päätä kohti (älä ylös ja eteenpäin) ja sano istu, palkkaa aina koiran vasemman kulmahampaan kohdalta.

Jos koira istuu eteesi poikittain, olet palkannut oikealla kädellä tai vasen kätesi ei ole vasemman kulmahampaan kohdalla.

Jos se istuu liian väljästi, ota lisäaskel, jotta saat sen lähemmäksi, ”paina” koiran pää namin ja reitesi väliin = jätä siihen niin kapea kuja, että koiran on namin saadakseen tultava riittävän lähelle.

Jos se istuu liian taakse, katso kuinka monta senttiä liian taakse. Ennenkuin alat kohottamaan namia ja sanot istu, vedä namia reidestäsi tuon puuttuvan senttimäärän verran eteenpäin, jotta saat sen istahtamaan oikeaan kohtaan.

Jos se kääntyy eteesi, pidätkö namia niin, että sen saa loogisesti edestä päin? Jos rystyset osoittavat eteenpäin ja nami tulee ”takaa” ei ole mitään syytä, miksi koira pyörähtäisi eteen.