Kosketuskeppi koiran koulutuksessa

Mikä ihmeen kosketuskeppi?

Koira opetetaan koskemaan kuonolla kepin päässä olevaan palloon ja kun keppiä liikutetaan, koira seuraa palloa voidakseen koskettaa sitä saadakseen palkan. Lyhyesti: aina kun koiran kuono koskettaa kepin päässä olevaa palloa, se saa palkan.

Esimerkkinä Mustissa ja Mirrissä myynnissä oleva kosketuskeppi. Kosketuskepin voi myös itse rakentaa mistä tahansa ohuesta ja suorasta kepistä ja laittaa esim. askarteluliikkeestä myytävän massapallon kepin päähän.

Me olemme käyttäneet kosketuskeppiä paljon koiratanssissa, jolloin sen avulla voi helposti opettaa koiralle pujottelemiset jalkojen välistä, kierähtämiset ympäri, ym liikkeet, jotka vaativat koiraa kulkemaan vaikeampia liikeratoja.

Kosketuskepistä on myös apua, jos oma liikkuminen on rajoittunutta.

Kosketuskepin etuna on, että ohjaaja voi pitää vartalonsa suorassa opettaessaan koiralle liikkeitä sen sijaan, että joutuisi kumartelemaan koiran päällä. Kumartelusta on kahdenlaista haittaa. Ensinnäkin se on joidenkin koirien mielestä uhkaava liike ja ne kokevat yleensä kumartumisen ylleen epämiellyttävänä. Toiseksi koira ehdollistuu paljolti ohjaajan vartalon liikkeisiin ja jos pujottelu on aina tehty vartalo vinossa, ei liike enää onnistukaan kisoissa, kun pitäisi pitää vartalo suorassa. Tai esitys näyttää vähemmän tyylikkäältä, kun ohjaaja on sen tuhannen mutkalla koko ajan.

Mitä kaikkea kosketuskepillä voi opettaa? Lista on varmaan loputon ja rajoittuu vain omaan mielikuvitukseen.

-Tokossa seuraamista, maahanmenoa, seis-käskyn, käännökset

-Agilityssa renkaan, puomin kontaktin

-Koiratanssia on vaikea edes kuvitella ilman kosketuskeppiä

-Kotona temppuja, ryömiminen, jne

***

Itse en ole liittänyt keppiin käskysanaa, koira on ehdollistunut keppiin niin, että haluaa automaattisesti koskettaa kepin päätä kepin nähdesssän. Eli pidän kepin selän takana, kun en halua koiran koskettavan sitä.

Miten keppi poistetaan opetuksesta?

Kun opetan / opetin esim. pujottelua, käytin alusta asti sanaa ”pujo”. Kepin saa häivytettyä muuttamalla esim. keppiä lyhyemmäksi ja huomaamattomammaksi, lopulta esim. antamalla vain pieniä vinkkejä kädellä, jolloin koira jo ottaa vinkkiä myös käskysanasta.

Mutta ennen kuin alkaa häivyttämään keppiä, koiran tulisi olla varma liikkeessä, jota opettaa.