Harjoituspäiväkirja koiraa kouluttaessa

Harjoitellessa on hyvä pitää päiväkirjaa, jotta pystyy seuraamaan omaa aktiivisuuttaan ja edistymistään. Päiväkirjan voi toteuttaa monella tapaa: vihko, excel, word. Käytä tapaa, joka sopii sinulle parhaiten.

Mieti mitä haluat ko. viikolla harjoitella, maksimissaan viisi asiaa, voit esim. laittaa rastin ruutuun joka kerta, kun olet harjoitellut sitä yhden kerran. Mieti montako kertaa päivässä haluat harjoitella, muista, että tehokkainta on tehdä lyhyitä toistoja usein. Esim. jos harjoittelet istumista, voit toistaa sen päivän mittaan vaikkapa kuusi kertaa. Pyydä koira istumaan eri tilanteissa, aamulla kun annat sille ruoan (yksi kerta), ennen kuin lähdette ovesta ulos (toinen kerta), kerran ulkona (kolmas kerta) jne. Muista varata nameja käden ulottuville.

Voit merkitä ruutuihin miten harjoitus meni, kuitata sen tehdyksi (ok) tai käyttää värejä (vihreä = onnistui, keltainen = tarvitaan vielä harjoittelua, punainen = epäonnistui).

Koira tarvitsee toistoja oppiakseen uusia asioita ja erilaisia paikkoja missä harjoitella. Koira ei osaa yleistää, joten ulkona istuminen voi olla ihan eri juttu kuin keittiössä istuminen,

On paljon tehokkaampaa harjoitella arjen lomassa kuin ottaa tunnin treenit. Harva koira jaksaa treenata 5-10 minuuttia kauemmin yhdellä kertaa ilman taukoja. Koirakoulu auttaa asettamaan tavoitteita, mitä tällä viikolla harjoitellaan, mutta harjoittelu on se, minkä kautta koira oppii tekemään asioita luotettavasti eri ympäristöissä.