Uuteen kotiin

Pyrimme ensisijaisesti jatkamaan kasvatustyötämme sijoituskoirien kautta. Tällä menettelyllä haluamme taata, että kasvattimme saavat yksilöllistä ja laadukasta hoitoa sekä viettävät virikkeellistä elämää.

Kun pentu muuttaa uuteen kotiin, se on iso askel pennulle, joka joutuu jättämään kodin, emän ja siskot ja veljet. Koira on luonnostaan laumaeläin, mutta silti suurimman osan meistä ihmisistä on käytävä töissä, jolloin pentu on jätettävä yksin kotiin.

Pennulle tulisi hankkia peti, talutushihna, ruoka- ja juoma-astiat, ruokaa, leluja ja turkinhoitovälineet.

Turkinhoito

Turkinhoitovälineet, joilla pääsee alkuun on suositeltu pentukoppa sivulla (sivun lopussa).

Trimmauskoneella ajetaan kuono, vatsan alaosa ja tassut. Lisäksi korvakarvat on nypittävä, jotta vältyttäisiin korvatulehduksilta. Korvajauhe auttaa nyppimisessä, jauhe irrottaa korvakarvat täysin kivuttomasti. Itselleni siitä on ollut suuri apu toisen koirani kanssa, jonka korvat kasvavat täyteen karvaa.

Turkkia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Koiralle on reilua, että turkki selvitellään auki, ennenkuin se on aivan takkuuntunut ja huopaantunut. Takkuuntuneen turkin selvittely on koiralle tuskallista. Turkkia voi selvitellä pienissä osissa vähän kerrallaan, tänään etujalat, huomenna takajalat, ylihuomenna vatsa, sitten selkä, mutta silloin tulee varmistaa, ettei jätä mitään osaa hoitamatta. Kerran viikossa (tai kahdessa) tulisi koko koira kammata auki huolellisesti, pestä ja föönata se.

Pennun kanssa

Pentuikä kestää puolisen vuotta, koira tulee murrosikään noin 7-8 kuukauden iässä. Koiran opettamiselle on hyvä rakentaa pohja jo pentuna. Alussa opetus sisältää lähinnä "talon tavoille" opettelua ja leikkiä. Uusi perhe korvaa emän ja pentuesisarusten seuran leikkikavereina. Järjestämme pentutapaamisia pennuillemme.

Pentua on alettava sosiaalistamaan heti kun pentu kotiutuu. Alussa pentu otetaan mukaan paikkoihin, jotka ovat uusia ja ihmeellisiä, esim. bussimatkalle, bussiasemalle, juna-asemalle, jne.

Pennun voi ottaa mukaan tapaamaan muita koiria (koirapuistoissa kannattaa olla varovainen, ettei pentu pelästy isompia koiria). Esim. pentukoulutukset ovat hyviä paikkoja muiden pentujen tapaamiseen.

Alkukoulutus pitää sisällään oppimaan oppimisen. Koiran korvissa puheemme on usein tarkoituksetonta surinaa, mutta koulutuksen pohja luodaan sillä, että koira oppii kuuntelemaan puhettamme ja ymmärtämään, että puheella on tarkoitus, joka tuottaa mielihyvää (namin, silityksen, leikin) halutun toiminnon jälkeen. Koira ehdollistetaan tiettyihin sanoihin positiivisen ehdollistamisen kautta, vrt. Pavlovin koirakokeet. Kellon soitto sai koiralle veden herahtamaan kielelle, samoin koiran tulisi reagoida nopeasti ja halukkaasti "vesi kielellä" esim. "istu" komentoon.

Madotus: Kasvattaja on madottanut pennut 2, 4 ja 6 viikon iässä. Sen lisäksi pentu tulee madottaa 8, 10 ja 12 viikon iässä. Canex vet 2,2% oraalipasta sopii tarkoitukseen hyvin alussa, jatkossa Axilur. Madotusaikataulut riippuvat hieman käytetystä matolääkkestä. Kasvattajalta saa ohjeet mukaan.

Rokotukset: Pentu on rokotettava 12 viikon iässä, 16 viikon ikäisenä, vuoden ikäisenä ja siitä kolmen vuoden välein.

Maitohampaat vaihtuvat 4-6 kk:n iässä, niitä kannattaa pitää silmällä, sillä ne eivät aina irtoa itsestään. Jos maitohammas pääsee kasvamaan puoleen väliin pysyvää hammasta, sen poistamisella on jo kiire. Pennun suu ei koskaan saisi näyttää ylläolevan kuvan kaltaiselta. Isovillakoirilla hampaat irtoavat yleensä ilman apua.

Tässä hyvä artikkeli maitohampaista.

Suomen villakoirakerho

City-Puudeleilla on paljon aktiviteetteja.

Yksityinen koirakoulu, jota suosittelen: Koirakoulu Kompassi