Agility

Agilityn harrastajamäärät kasvavat koko ajan. Agilityradalla on esteitä, joita suoritetaan tuomarin määräämässä järjestyksessä. Koira on vapaana ilman pantaa ja useimmat koirat nauttivat agilitystä. Koiraa ei pakoteta suorittamiseen, vaan opetus perustuu vapaaehtoisuuteen ja palkitsemiseen. Radalla on mm. esteitä, joiden yli hypätään, kiivetään tai ryömitään läpi.

Agilityharrastuksen kannattaa aloittaa alkeiskursseilla. Siellä opitaan esteiden nimet, puomi, pussi, putki, aita, rengas, A, muuri, kepit, pituus ja pöytä. Koiralle opetetaan esteiden oikea suoritustapa.

Agility sopii hyvin villakoirille, sillä villakoirat ovat rakenteeltaan kevyitä ja oppivat nopeasti uusia asioita. Agilityssa on kolme sarjaa, minit, medit ja maksit. Koska villakoiria löytyy kaikista kokoluokista (isovillakoira, keskikokoinen villakoira, kääpiövillakoira ja toyvillakoira), voit villakoiran ostoa harkitessasi miettiä, missä sarjassa haluaisit kilpailla.

Toy- ja kääpiövillakoirat kilpailevat miniluokassa. Perinteisesti villakoirat ovat Suomessa menestyneet parhaiten tässä luokassa. Keskikokoiset villakoirat kilpailevat mediluokassa ja isovillakoirat kilpailevat maksiluokassa.

Jos haluat kilpailla, suosittelisin pientä villakoiraa. Villakoirat ovat tyypillisesti melko pehmeitä koiria, joilla on suuri taipumus miellyttää omistajaa. Osa villakoirista on ahneita nameille, osa tykkää leikkiä leluilla, mutta iso osa villakoirista saa parhaan palkinnon omistajansa kanssa yhdessä tekemisestä.

Kun villakoiraa motivoidaan radalla, täytyy huomioida se, mikä saa juuri oman koirasi innostumaan. Namina voi kokeilla edamjuustokuutiota, kooltaan noin pikkurillin kynnen kokoista palaa. Namit rauhoittavat, joten jos koirasi on hidas radalla, nami ei ehkä ole paras palkinto. Pallo heitettynä esteen jälkeen on hyvä palkinto, jos koirasi pitää palloista ja tuo sen käskystä takaisin. Erilaiset vetolelut ovat hyviä palkintoja, jos koirasi tykkää riehua ja repiä, mutta ei tuo heitettyä lelua takaisin käskystä.

Agilityssa on tärkeää edetä radalla vauhdikkaasti ja koiran tulisi irrota hallitusti ohjaajastaan. Villakoirilla on kuitenkin helposti taipumus ”hiipiä” omistajansa vierellä. Villakoirat ovat erittäin älykkäitä ja miellyttämisen haluisia. Ne vaistoavat herkästi, jos omistaja on niihin tyytymätön. Kun omistaja on tarpeeksi monta kertaa huutanut ”ei” koiran suorittaessa väärän esteen, koira yleensä päättää, että on parempi olla omistajan vieressä, kuin kiirehtiä ja tehdä virheitä. Koira päättelee nopeasti, että näin tulee vähemmän virheitä.

Miten saada vauhtia villakoiraan? Kun haluat vauhtia villakoiraan, asetu koiran asemaan ja mieti, miksi se hidastelee. Oletko kieltänyt sitä ryntäilemästä esteille? Onko oma ohjaamisesi epäloogista? Voit pyytää jotakuta videoimaan oman ratasi ja katsella sitä kaikessa rauhassa kotona. Onko vartalosi suorassa, varpaasi ja hartialinjasi selkeästi menossa seuraavalle esteelle? Ohjaatko johdonmukaisesti koiran puoleisella kädellä? Miten käskytät koiraa, miten palkitset sen?

Kiinnitä huomioita niihin kohtiin, jolloin koirasi alkaa haukkumaan tai käyttämään rauhoittavia signaaleita (maan nuuskiminen, hidastaminen, jähmettyminen, vartalon kääntäminen sinulle). Mitä teit itse juuri ennen sitä? Millainen oli äänensävysi, vartalonkielesi?

Aloita harjoittelu helpoilta radoilta, joissa oma ohjaamisesi on minimoitu eli suorilta radoilta, esim. kuusi aitaa peräkkäin. Harjoittele suorassa juoksemista ja koiran ohjaamista koiran puoleisella kädellä. Toista harjoitusta, kunnes koira juoksee suoraa linjaa. Tee harjoitus myös toisella puolella eli toisen käden puolella.

Logiikkana on, että jos koira ei osaa juosta suoraa linjaa ohjaajan kummallakin puolella, se ei myöskään osaa juosta käännöksiä. Kun opetat yksittäisiä esteitä, opeta koira suorittamaan ne itsenäisesti oikein. Tee esteistä helppoja ja houkuttelevia. Älä toru esteen väärästä suorittamisesta, vaan opeta koira suorittamaan este oikein pilkkomalla suoritus pienempiin osioihin niin, että pääset vahvistamaan oikeaa käytöstä.

Villakoiran kanssa on kiva treenata, sillä ne oppivat nopeasti. Monille on varmaan tuttu Stanley Coren ja koirien älykkyys. Stanley Coren luokittelee villakoiran toiseksi älykkäimmäksi koiraksi heti bordercollien jälkeen, kolmossijaa pitää saksanpaimenkoira. Älykkyydellä tarkoitetaan tässä yhteydessä kykyä ja halua oppia uusia asioita vähäisellä määrällä toistoja.

Kunkin kannattaa itse harkita, onko nopeasti oppiva koira oikea juuri sinulle. Nopeasti oppiva, pehmeä koira todella oppii hyvät ja huonot asiat nopeasti sekä muistaa ne kauan. Joskus vain voisi olla ihan hyväkin, ettei koira oppisi ihan kaikkea ja osin unohtaisi oppimansa…

ARTIKKELEITA:

Puomiongelma, meilläkö?

Kepit nopeasti ja varmasti

Matkapäiväkirja Hailuodosta 2002