Turkinhoito

Kun otan perheeseeni villakoiran, olen sitoutunut hoitamaan koiran turkin asianmukaisella tavalla.

Kennel Agidream’s myy vain kotikoiria, joista jotkut harrastavat tokoa, agilitya, näyttelyitä, koiratanssia, mutta KAIKKI koiramme ovat kotikoiria. Kennel Agidream’s ei kasvata ulko/pihakoiria. Ymmärrän, että kaikki koirat (myös ne näyttely- ja harrastuskoirat) ovat kotikoiria ja ansaitsevat hyvän perushoidon.

Jos perheessämme on useampi ihminen, jotka ottavat vastuun koiran hoidosta, minä allekirjoittanut, ymmärrän, että jaettu vastuu turkinhoidosta ei toimi käytännössä. Vain yksi ihminen perheessä ottaa turkinhoidosta vastuun ja vastaa siitä, että turkki on asianmukaisessa kunnossa. Turkkia voi toki pestä, föönata ja leikata kaikki perheen jäsenet, tuttavat ja sukulaiset, mutta vastuu siitä, että se tehdään ja lopputulos on hyvä, on vain yhdellä ihmisellä kerrallaan.

Ymmärrän, että villakoira on turkkirotu ja turkin hoito vaatii säännöllistä työtä. Koiran ollessa pentu, on minun velvollisuuteni totuttaa se käsittelyyn. Pentu on pesty, föönattu ja sen konetyöt on tehty kasvattajan toimesta viikon välein siitä lähtien kun pentu oli 3-4 viikkoinen.

Sitoudun opettamaan pennun niin, että se oppii ennen murrosikää (8 kk) käyttäytymään rauhallisesti turkkia hoidettaessa. Käytännössä alussa sitoudun pesemään ja tekemään konetyöt pennulle vähintään viikon välein, kunnes se sujuu helposti ja pentu on rauhallisena paikoillaan. Tarvittaessa harjoittelemme useammin, jos pentu on levoton.

Ymmärrän, että aikuisen villakoiran turkki on tehtävä vähintään kolmen viikon välein, mieluiten kahden viikon välein, jotta se pysyisi takuttomana. Turkin hoitoon menee noin 2 tuntia (pesu, föönaus, konetyöt, turkin muotoilu), jos koira on hoidettu takuttomaksi säännöllisesti. Koira on takuton, jos siitä menee kampa läpi föönauksen jälkeen. Turkkia ei tarvitse aikuisella koiralla hoitaa pesujen välissä, jos se on takuton pesun jälkeen (takkuiän jälkeen).

Jos en itse pysty tekemään konetöitä sen takia, että koira vastustelee tai puree, sitoudun tuomaan sen välittömästi (=samalla viikolla kasvattajalle tai kokeneelle trimmaajalle), jotta ongelmaan voidaan puuttua välittömästi.

Ymmärrän, että aika vierähtää nopeasti siitä, kun pentu on pieni ja lapsellinen, siihen kun se on iso murrosikäinen, lähes aikuinen koira. Ymmärrän, että jos en itse pysty hoitamaan aikuisen koirani turkkia ilman, että koira puree minua, ei siihen kohtuullisella panostuksella pysty kukaan muukaan. Ymmärrän, että on vastuutonta jättää koira kouluttamatta käsittelyyn ja aiheuttaa sille aikuisena 12 vuoden ajan jatkuva traumaattinen kokemus turkkia hoidettaessa. Olen tietoisesti hankkimassa itselleni koiraa, jonka tiedän olevan turkkirotu.

Kasvattaja on tehnyt minulle selväksi, että vaikka aikomuksenani olisi pitää koira lyhyessä turkissa, se ei vähennä turkin hoitamisesta aiheutuvaa työtä. Huopa lähtee aina turkin juuresta ja lyhytkin turkki voi huopaantua ja tukkia peräaukon ja virtsatiet. Villakoiralle turkki kasvaa myös tassujen pohjassa ja korvien sisällä, riippumatta turkin pituudesta. Huopapaakut tassujen alla aiheuttavat ongelmia kävelemiseen ja keräävät likaa. Huopapaakut korvakäytävässä aiheuttavat tulehduksia (kaikille koirille ei korvissa kasva karvaa, mutta jos karva kasvaa korvakäytävässä, se on poistettava sieltä säännöllisesti). Lyhyessäkin turkissa turkki voi huopaantua pahasti kainaloista, sisäreisistä ja uroksilla kivesten ympäriltä, joka aiheuttaa koiralle tuskaa liikkuessa. Korvien takaa ja niskasta turkki huopaantuu myös lyhyenä ollessaan.

Kasvattaja on selittänyt minulle, mitä tarvikkeita tarvitaan turkin hoitamiseen:

1) Karsta (DoggyMan). Karstalla avataan rapsuttamalla lyhyin kevyin vedoin turkki 90 asteen kulmassa ihoon nähden. Karstalla ei revitä turkkia, eikä sillä raavita koiran ihoa rikki. Turkki karstataan auki säännöllisesti vähintään kahden-kolmen viikon välein, riippuen turkin laadusta. Puhdas turkki on helpompi pitää huovattomana kuin likainen.

2) Koiralla tulee välttää valjaita, takkeja ja säännöllisesti kaulassa pidettäviä pantoja, sillä ne aiheuttavat huopaa. Jos koira kastuu ulkona, parasta on antaa turkin kuivua itsestään tai varovasti painella se pyyhkeellä kuivaksi. Pyyhkeellä hieromista tulee välttää.

3) Ennen pennun tuloa uuteen kotiin, sitoudun hankkimaan asiallisen trimmauskoneen. Ymmärrän, että en voi harjoitella koneen käyttöä, jos minulla ei sellaista ole. Ymmärrän, että ensimmäiset viikot pennun tultua uuteen kotiin ovat kriittisiä oppimisen kannalta, sillä alle viisi kuukautinen pentu on helpompi (paljon helpompi) opettaa kuin yli viisi kuukautinen pentu. Pieni pentu hyväksyy paremmin uudet asiat, eikä kyseenalaista omistajan auktoriteettia, minkä yli viisi kuukautinen pentu alkaa tehdä. Ymmärrän, että siitä kun koiranpentu luovutetaan 8 viikkoisena (2 kuukautta), siihen kun se on 20 viikkoinen (5 kuukautta), on vain 12 viikkoa. 12 viikkoa on vain 12 kertaa aikaa opettaa koira pysymään paikoillaan ja hyväksymään trimmauskone ihollaan ja kopelointi koiran haaroissa ja päässä. Luonnossa aikuinen koira ei hyväksy varauksetta ko. toimenpiteitä, ne täytyy opettaa koiralle sen ollessa pentu.

4) Fööni turkin kuivaamiseen pesun yhteydessä ennen turkin muotoilua..

5) Sakset turkin muotoiluun. Turkki alkaa kasvamaan aikuisen turkin lailla vasta noin 8 kuukautisena, mutta saksien käyttö on hyvä opetella alusta asti. Turkki on siistimpi, jos sitä hieman muotoilee ja tasoittaa hapsut pois.

Kasvattaja on selittänyt seuraavat asiat minulle:

TURKINHOITO Villakoira on turkkirotu ja sen turkki vaatii säännöllistä hoitoa tai muuten turkki huopaantuu. Turkinhoidolla tarkoitetaan sitä, että koiralla ei ole liikkumista estäviä kipua aiheuttavia takkuja sisäreisissä eikä kainaloissa. Koiran korvien taukset ovat takuttomat, jotta korvat pääsevät liikkumaan. Peräaukko ja virtsatiet ovat puhtaat niin, että koira pystyy virtsaamaan ja ulostamaan. Korvakäytävät ovat auki, niin, että tarvittaessa korvakäytäviin voi tiputtaa korvatippoja. Tassunpohjissa ei ole isoja huopapaakkuja, jotka haittaavat kävelemistä. Perushoitoon kuuluu myös kynsien leikkaus.

HUOPA kun turkki kastuu, karva kiertyy kiharoiksi. Nämä toisiinsa kiertyneet kiharat eivät ole huopaa ja avautuvat helposti karstattaessa. Kun koiralta irtoaa kuollutta karvaa, normaalisti se irtoaa ja tippuu pois. Villakoiralla irtoava karva jää kiinni elävään karvaan ja muodostaa ihon pintaan huopamaista laattaa. Pienissä määrissä se on helppo karstata irti elävästä karvasta, isoina laattoina se takertuu tiukasti kiinni. Huopa ei irtoa kammalla tai harjalla, vaan se on karstattava ihoa vahingoittamatta.

KONETYÖT on tehtävä säännöllisesti, jotta tassujen pohjat, peräaukko ja virtsatiet saadaan pidettyä puhtaina. Sitä voidaan verrata hampaiden pesuun ja sitä ei voi ulkoistaa, vaan se on tehtävä kotona säännöllisesti. Konetöiden tekeminen ei satu eikä ole pelottavaa. Useimmat miehet ajavat aamuisin partansa säännöllisesti ja se sujuu rutiinilla. Myös koiran konetöiden tulisi sujua rutiinilla. Jotain on pahasti pielessä, jos koira tempoilee, rimpuilee, läähättää tai puree konetöitä tehdessä.

TURKIN MUOTOILU tehdään saksilla ja tässä osassa turkinhoitoa on eroa siihen, käykö koira näyttelyissä vai ei. Jos koira ei käy näyttelyissä, riittää, että koiran ulkonäkö miellyttää omaa silmää. Leikkausmalleja on kymmeniä ja jokainen voi valita mieleisensä. Koiran turkin voi muotoilla itse tai siihen voi pyytää jonkun apua (vrt. kampaajalla käynti). Jos koira käy näyttelyissä, sallittuja leikkauksia on vain tarkasti määritellyt leikkaukset. Yleisimmin näyttelyissä näkyvät leikkaukset ovat skandinaavinen (kääpiö, toy) tai mannermainen leijonaleikkaus (isovillat). Jotta koiran turkki voitaisiin muotoilla leikkausten vaatimaan malliin, se vaatii tiettyä karvan pituutta tarkalleen määritellyissä kohdissa. Haastavinta on kasvattaa riittävä turkin pituus niskaan ja kintereeseen.

Olen lukenut huolellisesti tämän tekstin turkinhoidosta läpi ja kysynyt kasvattajalta kaikki kohdat, joita en ole ymmärtänyt. Kasvattaja on selittänyt ne minulle ja tarvittaessa näyttänyt kohdat, mitkä ovat olleet epäselviä. Olen tutustunut tarvittaviin välineisiin ja minulla on selvä käsitys siitä, mitä tarvikkeita turkin hoitoon kannattaa ostaa, riippumatta siitä, mistä ne ostan. Kasvattajalta voi ostaa edullisen pentupaketin sopimuksen mukaan.

Ymmärrän, että olen sitoutumassa koiraan, joka kuuluu turkkirotuihin ja se aiheuttaa lyhyessäkin turkissa enemmän työtä kuin koirarodut, joilla on normaali karvanlähtö. Ymmärrän vastuuni ja sitoudun opettamaan pennulle ennen sen murrosikää turkinhoitoon tarvittavat käytöstavat. Jos epäonnistun ja koirani ei suostu turkinhoitoon; puree, rimpuilee tai muuten vastustelee, sitoudun etsimään välittömästi (=samalla viikolla) apua turkinhoitoon.

Pennun ollessa alle viisi kuukautinen kasvattaja sitoutuu auttamaan aina tarvittaessa ja koiran voi tuoda hätätilanteessa samana päivänä, jotta konetyöt saadaan tehtyä. Kasvattajan aikataulut huomioiden kannattaa varautua siihen, että akuuttiajat ovat klo 22 jälkeen illalla.

Pennun ollessa murrosikäinen kasvattaja sitoutuu auttamaan turkinhoidossa, mutta jos opetus on laiminlyöty pentuna ja esimurrosiässä (5-7 kk), ymmärrän, että turkinhoito on vaikeaa ja koiralle stressaavaa. Mutta vaikka turkinhoito olisi vaikeaa, ymmärrän, että asialle on tehtävä jotain. Kasvattajan aikataulut huomioiden kannattaa varautua siihen, että akuuttiajat ovat klo 22 jälkeen illalla.

Jos koira on päässyt murrosikään 8-12 kk ja turkinhoito ei onnistu, ymmärrän, että koiraa ei voi jättää hoitamatta. Turkki voidaan hoitaa rauhoituksessa eläinlääkärin luona, mutta koiran eliniän ennusteen ollessa 12-13 vuotta, se ei ole järkevä ratkaisu. Apua kannattaa pyytää kokeneelta trimmaajalta, mutta vastuu koiran hoidosta on omistajalla. Jos koira puree omistajaa, se todennäköisesti yrittää purra myös trimmaajaa. Yrittää, koska kokenut trimmaajaa ei anna koiran purra itseään. Kukaan trimmaaja ei ilahdu siitä, että huopainen raivostunut aikuinen koira tuodaan trimmattavaksi kaksi kolme kertaa vuodessa ja omistaja luikahtaa oven raosta karkuun toivottaen mennessään: ”tulen sitten myöhemmin hakemaan sen”. Ärräpäät lentelevät trimmaajan mielessä ja sitä pohtii, pitäisikö tehdä eläinsuojeluilmoitus. Yleensä trimmaajat eivät tee eläinsuojeluilmoitusta, koska omistaja selvästi kuitenkin yrittää hoitaa asiaa jotenkin. Mutta turkinhoitoa ei ole se, että aikuinen huopainen käsittelyyn tottumaton koira tuodaan trimmaajalle kolme kertaa vuodessa. Tämän ikäinen koira ei tarvitse akuuttiaikoja, vaan trimmausaika kannattaa varata kasvattajalle kahdeksi tunniksi, vaihtoehtoisesti ongelmakoirakouluttajalle.

Ymmärrän turkinhoidosta tulevat kulut:

- Trimmauskone terineen uutena n. 150 euroa

(hankittava ennen pennun kotiin tuloa, koska sen käyttöä ei voi harjoitella, jos sitä ei ole).

- Karsta 12 euroa

- Shampoo, kampa, fööni ja sakset, hinnat vaihtelevat laadusta riippuen.

- Trimmaaja n. 50-70 euroa / kerta. Jos aikuisen koiran turkinhoidon päättää ulkoistaa kokonaan, se on käytettävä trimmaajalla 3 viikon välein, jolloin vuosikustannukset ovat noin 850- 1000 euroa vuodessa. Poikkeuksena pentuaika, jolloin konetyöt on tehtävä vähintään viikon välein.

- Jos ulkoistaa koiran turkin muotoilun, mutta tekee konetyöt ja välimuotoilut itse, se vaatii trimmaajalla käyntejä noin 4 kertaa vuodessa (vrt. kampaaja), kustannukset noin 200 euroa.

Olen lukenut turkinhoitoa koskevan artikkelin, ymmärrän sen sisällön ja sitoudun opettamaan pennulleni turkinhoidon vaatiman käsittelyn sen ollessa pieni ja pitämään turkin huovattomana koirani ollessa aikuinen. Sitoudun pyytämään apua tarvittaessa ja riittävän aikaisessa vaiheessa.

Jos minua alkoi epäröidyttämään, harkitsen rotuvalintaani uudelleen ja tutustun lyhytkarvaisiin rotuvaihtoehtoihin.